פורסם לראשונה ב-15.7.2011
גם הנושא בו נדון הפעם נבחר בעקבות פנייתה של אחת הקוראות.
התובנות המוצגות כאן אינן קשורות לרפואה החדשה, ולגבי חלקן, לא ניתן להוכיח או לשלול את אמיתותן בכלים המדעיים הקיימים כיום. המטרה כאן היא לפתוח עוד אפשרויות להבנת נושא החלומות, מבלי להתיימר להקיף נושא נרחב זה בשלמותו.
4 רמות המזון
ידוע לכל שללא מזון פיזי אדם לא יכול לשרוד מעל כ-60 יום, ללא מים אדם לא יכול לשרוד מעבר למספר ימים וללא חמצן אדם לא יכול לשרוד מעבר למספר דקות. מה שפחות ידוע הוא, שללא רשמים, האדם לא יכול לשרוד מעבר למספר שניות, וגם אם הוא לא ימות פיזית, הוא ישתגע.
משמעות הדבר היא שרשמים הם מזון חיוני ביותר. הרשמים הם בעיקר אנרגיות אלקטרומגנטיות בתדרים ועוצמות שונות, עם מרכיבים רבים נוספים. חלק מהרשמים נושאים עימם מידע ואינטיליגנציה, חלקם מתבטאים בצורה של צבעים, תחושות, רגשות וכו’. הרשמים נקלטים דרך החושים וגם דרך מערכות אנרגטיות בגוף שאינן חלק אינטגרלי של החושים הידועים, והם מעובדים ע”י המוח.
רשמים בלתי מעובדים
כאשר אנחנו אוכלים מזון פיזי הוא עובר תהליכי עיכול ועיבוד במערכת העיכול והגוף משתדל אח”כ להיפטר מכל רכיב תזונתי שהוא לא הצליח לעכל ומכל רכיב תזונתי עודף שלא היה בו צורך.
אותו עיקרון חל גם לגבי נוזלים, גם לגבי גזים (נשימה) וגם לגבי רשמים.
במשך היום אנחנו מופגזים בכמות אדירה של רשמים מכל הסוגים, והמוח עם מערכות נוספות הקשורות אליו, עסוק כל הזמן במיונם ועיבודם. ישנם מקרים רבים בהם לפני שהספקנו לקלוט ולעכל חוויה מסויימת, או מקבץ רשמים כלשהו, כבר הגיעה שיחת טלפון נוספת, או לקוח נוסף, או בכי של התינוק, או גערה של הבוס, או תקלה במחשב וכו’ וכו’, וכך מצטברים ב”מערכת העיכול האנרגטית” רשמים שונים שמחכים בתור לעיכולם.
מבחינה “גיאוגרפית” נאגרים הרשמים הלא מעובדים בתוך מעין מיכל אכסון אנרגטי בצורת קונוס, הנמצא סביב ומעל הראש, עד למרחק של כ-30 ס”מ מעל הראש. כאשר אנחנו נשכבים במצב מאוזן ונרדמים, ההילה שלנו מתכווצת, “מיכל” האכסון הזה יורד אל תוך הגוף, הרשמים הבלתי מעובדים שבו מתמגנטים אל הדם וזורמים עם הדם אל המוח. חלק ממטרתו של מצב השינה הוא לאפשר למוח למיין ולעבד את כל הרשמים אותם לא הספיק לעבד בשעות העירות. זה גם הזמן בו יכול המוח להיפטר מאותם רשמים שאין לו צורך בהם, או רשמים שיש להם השפעה שלילית (כמו רעלים במזון הפיזי) או רשמים שהוא לא מצליח לעבד (“לעכל”).
הדרך להיפטר מרשמים לא רצויים
בשונה ממחשבים מתוצרת בני האדם, אין למוח אפשרות להיפטר מרשמים לא רצויים או לא נחוצים ע”י לחיצת כפתור “Delete”. כדי להיפטר מאותם רשמים חייב המוח לעטוף אותם ב”חומר” כלשהו אשר מהווה מעין כלי נשיאה המאפשר להסיע את הרושם הבלתי רצוי אל מחוץ למוח ומחוץ להילה.
וכאן, כדי שנוכל להמשיך בהסבר, יש צורך בתזכורת קצרה משיעורי הפיזיקה:
כפי שגילה איינשטיין, חומר ואנרגיה הם ביטויים שונים של אותו דבר. אנרגיה יכולה להופיע ברמות שונות של דחיסות, החל מאנרגיה עדינה מאד ועד אנרגיה דחוסה מאד. חומר הוא למעשה אנרגיה מדוחסת. כאשר מפרקים את החומר לחלוטין (כגון בפיצוץ גרעיני), נשארת רק אנרגיה.
לאחר השיעור הקצר בפיזיקה אנחנו יכולים לחזור להסבר על המוח:
ה”חומר” העדין ביותר שבעזרתו יכול המוח לעטוף רשמים ולהוציאם החוצה הוא צבע. אח”כ באים גם צלילים, ריחות וכו’.
בכל פעם שהמוח מצליח להיפטר מרשמים בלתי רצויים או בלתי נחוצים, ע”י הוצאתם החוצה בעזרת ה”חומרים” הנושאים (צבעים, צלילים, ריחות וכו’), אנחנו חווים חלום!
חלומות מסוג זה מהווים רב מוחלט של חלומותינו. אחת ההערכות אומרת שכ-85% מחלומותינו הם מסוג זה.
כלומר, שרב מוחלט של החלומות הם למעשה “מערכת ההפרשה” של הרשמים, או (אם להשתמש בשפה פחות מעודנת) – “הקקי” של המוח.
המוח עובד בצורה של אסוציאציות וכאשר הוא מחפש “חומר” נושא להוצאה החוצה של רושם מסויים, הוא משתמש באותם חומרים שנמצאים הכי מתאימים והכי זמינים לו באותו רגע, בלי קשר אם יש ביניהם קשר הגיוני כלשהו. זוהי הסיבה לכך שאנחנו יכולים לחוות חלומות שנראים לפעמים כהזויים לגמרי, קטעי תמונות שאין ביניהן כל קשר הגיוני, הצטלבויות של סיפורים או חוויות שאין ביניהן כל קשר הגיוני וכו’.
חלומות חוזרים ונשנים מצביעים בד”כ על כך שמשהו נחרת בנו מאד חזק והמוח מנסה שוב ושוב, וללא הצלחה, להיפטר מהרשמים הלא רצויים הקשורים לאותה חוויה, קונפליקט או טראומה.
מתי זוכרים חלומות?
ככל שהחווייה אותה חולמים היתה יותר חזקה ועם יותר תחושה של חוסר התאמה, חוסר הרמוניה, כך יש יותר סיכוי שנזכור את החלום.
חלק מהגורמים העיקריים לחלומות הנפוצים הם:
פחדים – פחד מאובדן, אסון, מצבים לא מוכרים, תחרות, פחד מהמוות ועוד.
פלישה – סיגנלים שונים לא רצויים, שהצליחו לחדור לתת המודע שלנו מאנשים אחרים, מהמדיה, מאירועים שונים וכו’.
הגנה עצמית של הגוף – הגוף חש בזמן השינה בחרקים שעלולים לעקוץ אותו, קשיי נשימה וכו’.
סוגים נוספים של חלומות
1. מסעות אסטרליים:
ישנם חלומות אשר למעשה הם מה שנקרא “מסע אסטרלי” או יציאת הנשמה מהגוף.
אחת ההערכות אומרת שכ-15% מהחלומות של ילדים הם מסעות אסטרליים שאירעו בזמן השינה ללא מודעות של הילד הישן.
אצל מבוגרים אחוז המסעות האסטרליים קטן בהרבה.
כאשר רק התחלתי להתעניין בנושאים אלה לפני יותר מ-30 שנה, שמעתי בשבוע אחד סיפורים מ-3 אנשים שונים על חוויות שהיו להם של יציאת הנשמה מהגוף.
2. ניסיונות של הגוף לריפוי אנרגטי עצמי
מהרפואה החדשה אנחנו יודעים שכל טראומה פוגעת בו-זמנית ב-3 רמות: הפסייכי, המוח והאיבר הפיזי. הפגיעה בפסייכי מתבטאת במקרים רבים כפצע אנרגטי בקליפת ההילה, והגוף מנסה לרפא פצע זה במקביל לתהליכי הריפוי במוח ובגוף הפיזי. כאשר יש טריגרים המעוררים מחדש את הדפוס שיצרה הטראומה, זה גורם בכל פעם כזאת לפתיחה מחדש של הפצע בקליפת ההילה. מערכות הגוף שלנו ממש לא אוהבות מצב זה, שמונע מהן לרפא את הפצע בקליפת ההילה, והן מנסות להודיע לנו באמצעות חלומות, שהן בהחלט לא מרוצות מהדרך בה אנחנו מנהלים במשך שעות העירות את התמודדותנו עם אותה טראומה. אחד החלומות האופייניים למצב זה הוא חלום בו אנחנו נופלים מבנין גבוה ומתעוררים קצת לפני שפוגעים בקרקע. חלום זה קשור לסינדרום של חרדה.
3. מסרים:
ישנם סוגים שונים של מסרים המנסים להגיע לתודעתנו דרך חלומות, כאשר המוח הקדמי, הרציונאלי, לא מפריע.
א. מסרים שהגוף מנסה להעביר לנו לצורך תפקוד או הגנה עצמית. למשל:
- “אנא שים לב, שלפוחית השתן מלאה”. מי לא חווה חלומות מוזרים ביותר, תוך כדי ניסיונותיו של הגוף לשדר לנו בזמן השינה שמוכרחים ללכת להשתין ?
- “אנא שים לב, יתוש מנסה לעקוץ אותך”.
- יש סיפור על לוחם ביחידה 101 אשר חבריו יצאו בלילה למשימה והוא נשאר במאהל לישון בגלל מחלה. היה לו קר ולכן כיסו אותו חבריו בהרבה שמיכות, עד שגופו חש מתוך שינה בקושי לנשום. הוא חלם שחייל מצרי מנסה לחנוק אותו והתעורר בזינוק להילחם על חייו, מה שכנראה הציל אותו מחנק מהשמיכות…
ב. מסרים בהם הגוף מנסה להודיע לנו על התפתחותה של מחלה כלשהי שאנחנו לא מודעים לה.
ג. מסרים על מצבי סכנה של מישהו קרוב לנו. למשל, אמא שחלמה שבנה התינוק נחנק. היא התעוררה, העירה את בעלה והבעל גילה שהתינוק אכן אינו נושם. הבעל החל מייד בפעולות החייאה והצליח להציל את התינוק.
ד. מסרים נבואיים.
ישנן אינספור עדויות על חלומות של דברים אשר התגשמו לאחר מכן בדיוק כפי שזה הופיע בחלום. במקרים רבים נועדו חלומות אלה להזהירנו מאסון צפוי, אך בד”כ אנחנו מבינים זאת מאוחר מדי.
לדוגמא: אישה מניו-יורק, ידידה של אירית (השותפה שלי ב”בחירה בריאה”), חלמה על אדם ההורג אנשים במערה בישראל. החלום לא נתן לה מנוח והיא שלחה בסביבות השעה 05:30 לפי שעון ישראל אימייל לאירית וכן פקס למכר אחר שלה בישראל, עם תיאור החלום שלה. בסביבות השעה 06:00 באותו בוקר ביצע ברוך גולדשטיין את הטבח במערת המכפלה.
ישנם חלומות נבואיים דרכם נמסר לחולם המספר שיזכה בהגרלת הלוטו.וישנם מסרים שמטרתם היא עזרה והדרכה לגבי הצעד הבא המומלץ לאותו אדם לעשות בחייו.
ה. המצאות ותגליות.
ישנן עדויות רבות על תגליות והמצאות שהגיעו למגלה או הממציא בחלום. אחת הדוגמאות המפורסמות היא “השמן של לורנצו”.
מהיכן באים המסרים החיצוניים? מהי אותה אינטיליגנציה שמאפשרת מסרים כאלה? שאלות אלה ואחרות חורגות בהרבה ממסגרת כתבות אלה ונשמח לדון בהן במסגרת הרצאה, סדנה או קורס.
פירוש חלומות – התייחסות כללית קצרה
לכל אדם יש מצבור ייחודי לו של חוויות, התנסויות ורשמים, בהתאם לסביבה בה גדל, התרבות בה גדל, בני משפחתו הקרובים, הגנטיקה שלו, כישוריו הטבעיים ועוד. הפסיכולוגיה של כל אדם היא ייחודית לו ואצל כל אדם מתפתח עולם ייחודי של סמלים, אסוציאציות, דימויים וכו’.
לכן פירוש חלומות לפי סמלים ודימויים שונים שהם כביכול אוניברסליים, לא יכול להיות מדוייק אם לא נברר קודם את הסימבוליקה הרלוונטית לאותו אדם שחלם.
כפי שצויין למעלה, הרוב המוחלט של חלומותינו הם למעשה הפרשה החוצה של רשמים לא רצויים, לא נחוצים או לא מעובדים. למרות זאת ניתן להיעזר גם בחלומות אלה כדי להבין מה מטריד אותנו, מה מציק לנו או מה מדאיג אותנו.
זה דומה במידה מסויימת ליכולת של הרפואה לאבחן בעיות בעזרת בדיקת צואה או בדיקת שתן. האתגר הראשון הוא לדעת לגלות את אותם מרכיבים בעלי משמעות שיש בצואה. האתגר השני הוא היכולת לפרש נכון את הממצאים.
פירוש נכון של חלומות אלה עשוי לעזור לנו לדעת ולהבין במה כדאי לנו למקד את העבודה של התפתחות אישית שאנחנו עושים (או חושבים לעשות), כדי להתמודד נכון עם הפחדים או הדאגות שמטרידות אותנו בזמן הזה.
התחושה איתה מתעוררים מחלום שיש בו מסר ממשי (נבואי או אחר) היא בד”כ שונה מהתחושה של התעוררות מהחלומות “הרגילים”. תחושה זו כוללת בד”כ הרגשה ברורה של ידיעה. חשובה המודעות לכך, כדי שלא נזלזל בחלומות ולא נחמיץ מסרים חשובים אם מגיעים אלינו כאלה.
………………………………………………………………………………………………………………
הערה:
כותב מאמר זה אינו רופא מדיציני, והמידע שכאן אינו מהווה המלצות או התוויות רפואיות.
בכל מקרה יש לפנות לרופא מוסמך.