פורסם לראשונה ב-8.2.2013
טיפ זה אינו מייצג את הרפואה החדשה או כל תחום טיפולי ספציפי אחר. הדברים המובאים כאן מבטאים מרכיב חשוב בבסיס הגישה הטיפולית שלי והם יכולים להתאים לכל שיטת טיפול – קונבנציונלית או הוליסטית, גם אם הם לא באים לידי ביטוי חיצוני הנראה לעין.
…………………………………………………………………………………………………………..
טיפולים מקובלים
הגישה הנפוצה ברפואה המקובלת המודרנית היא בעיקר טיפול בסימפטומים:
יש כאב ראש – לוקחים כדור נגד כאבים,
לחץ דם גבוה – לוקחים כדורים להורדת לחץ הדם,
יש גידול – חותכים אותו,
וכו’.
זוהי גישה שמשפיעה על החינוך והתפיסה של מרבית הציבור, והיא מרגילה את האנשים לחפש פתרונות חיצוניים ולשים את האחריות על המערכת הרפואית, במקום לקחת אחריות אישית ולטפל גם בגורמים הפנימיים של הבעיה.
הגישה של הרפואה ההוליסטית היא להסתכל על האדם כמכלול, בו יש השפעות הדדיות של גוף ונפש, לחפש את הגורמים האמיתיים לבעיה ולטפל בשורש הבעיה, עד כמה שניתן.
במסגרת הרפואה ההוליסטית ישנן שיטות וגישות רבות, חלקן שמות דגש רב יותר על התזונה, חלקן על פעילות גופנית, חלקן על מודעות, חלקן על איזונים אנרגטיים וכו’.
גם בין העוסקים ברפואה ההוליסטית, לא כולם חושבים או מאמינים שישנה לחיים בכלל ולחיי האדם בפרט משמעות כלשהי מעבר למוכר והידוע, והטיפולים במרבית המקרים מתמקדים בניסיון לעזור לאדם להגיע למצב בריאות כזה שיאפשר לו לחזור לשגרת חייו כפי שהיתה לפני שהופיעה אצלו המחלה.
זה טבעי ומקובל, וכל עוד טיפולים אלה עוזרים למטופלים להבריא או להרגיש טוב יותר, ללא נזקים, הם טובים וחשובים, בלי קשר לשיטת הטיפול.
הדבר אותו בא טיפ זה להראות הוא, שעל בסיס טיפולים אלה ניתן להוסיף עוד רובד, שקשור להתפתחותו האישית והרוחנית של המטופל. רעיון זה יובהר בהדרגה בהמשך הדברים.
בעזרת הרפואה החדשה וגישות טיפוליות אחרות, ניתן לראות בצורה ברורה כיצד קונפליקטים רגשיים יכולים לגרום למחלות עם סימפטומים פיזיים וכיצד פתרון אותם קונפליקטים רגשיים מאפשר לגוף לרפא את עצמו גם ברמה הפיזית.
לדוגמא:
בחור צעיר סובל מתסמונת המעי הרגיז. הגורם המקורי לבעיה היה משהו לא פיזי, שבשביל אותו בחור היה קשה לעיכול או בלתי ניתן לעיכול. הוא לא יכול היה לעכל את העובדה שבבחינת הבגרות במתימטיקה הוא קיבל ציון של 66 בלבד, למרות שציפה לציון מעל 90.
הסימפטומים במעיים הם כבר סימנים של שלב הריפוי, אך מאז, כל בחינה שהוא ניגש אליה מהווה בשבילו טריגר שמחזיר אחורה את תהליך הריפוי ולא מאפשר לו להתרפא לגמרי.
כדי להתרפא, צריך לעזור לבחור זה לשנות חלק ממערכת הציפיות שלו מעצמו ולחזק חלק מהמרכיבים שבונים את הערכתו העצמית.
צרכיו המיידיים של מטופל זה הם להיפטר מהסימפטומים המציקים במעיים. תרופות עשויות להקל, אך עם מחיר שהולך וגובר עם הזמן בדמות תופעות לוואי והרעלת הגוף.
תזונה מתאימה יכולה להקל, אך היא לא פותרת את שורש הבעיה.
הבחור צריך ללמוד לקבל את עצמו כפי שהוא ולא כפי שהוריו קיוו שהוא יהיה.
צריך לעזור לו לראות את התכונות היפות והטובות שבו, ואף לחזקן עוד, כך שחייו לא יהיו נשלטים דווקא ע”י חולשותיו או ע”י ציפיות האחרים ממנו.
כל שיטה שיכולה לעזור לבחורנו בנקודה זו היא מבורכת. זה יכול להיות NLP, EFT, הילינג, IPEC, תיטא-הילינג, תדרים בתנועה, פסיכולוגיה, הרפואה החדשה, דמיון מודרך, ביואורגונומי וכו’. וזה יכול גם להיות שילוב של שיטות.
טיפולים עם ערך מוסף
הרובד הנוסף עליו אנחנו מדברים הוא הערך המוסף שהמטפל יכול להעניק למטופל בתחום ההתפתחותי.
המטופל בדוגמא שכאן הגיע למטפל כדי לפתור את בעיית המעיים שלו. בעזרת המטפל הוא הבין שכדאי לו ללמד את עצמו להיות יותר קשוב לעצמו, לקבל את עצמו יותר בקלות, לא לנסות להגיע להישגים בגלל לחץ של ציפיות מאחרים, להיות פחות פרפקציוניסט ויותר משוחרר וזורם, להיות יותר ענו ובאופן כללי להיות יותר שמח בחלקו, כי יש לו הרבה מאד תכונות טובות. בסופו של תהליך הטיפול, שנועד לכאורה להבריא את המעיים, מגלה המטופל לאחר מספר שבועות, חודשים או שנים, שיש בו יותר ענוה, הרבה יותר שמחה, הוא מקבל את עצמו הרבה יותר בקלות ולכן גם קל לו לקבל אחרים יותר בקלות, הוא הרבה פחות אובססיבי לגבי דברים שונים, ובלי משים, אחת התוצאות “השוליות” של הטיפול היא, שגם המעיים מתפקדים הרבה יותר טוב…
בהנחה (או אמונה, או ידיעה) שלחיים יש משמעות יותר אוניברסלית, הרי מה שחשוב באמת בסופו של דבר אלה הן בעיקר האיכויות שאנחנו מצליחים לגדל ולחזק בתוכנו וסביבנו, וכן התובנות והשיעורים שאנחנו מצליחים ללמוד במשך החיים. אם נכשלנו במתימטיקה או לא זה חסר משמעות בתמונה הגדולה. מה שחשוב יותר זה אם למדנו משהו מועיל מכישלון זה. מה שלא הולך לאיבוד הן אותן תובנות שלמדנו ואותן איכויות שהצלחנו לטפח במשך חיינו, כגון ענוה, שמחה, שקט פנימי, אומץ, יושר, סבלנות, סובלנות, אהבה, אכפתיות, חום אנושי ועוד ועוד. ככל שאנחנו מצליחים במשך החיים לבנות ולחזק יותר איכויות אלה בתוכנו, כך אנחנו תורמים יותר גם לעתידנו וגם לעתיד העולם, ובד”כ אחת התוצאות הנלוות היא גם שיפור בבריאותנו הכללית.
תהליך בנייתן וחיזוקן של איכויות אלה בתוכנו הוא למעשה תהליך של התפתחות אישית.
הגוף מאותת ומראה לנו דרך המחלות והסימפטומים השונים, היכן נקודות התורפה שלנו, או מה אנחנו צריכים לחזק ולאזן בתוכנו. כדי לעזור למטופל, לא צריך להסביר לו את כל ההבנות הקשורות להתפתחות אישית או רוחנית. המטופל הגיע כדי לטפל בבעיה או מחלה ספציפית, ומספיק להסביר לו את הקשר בין המחלה לקונפליקט או הקונפליקטים שגרמו לה ולהמליץ לו על דרכים לפתור את הקונפליקט או על דרכים למנוע השפעות חוזרות של הקונפליקט (טריגרים).
תוך כדי הטיפול, ככל שנוצרת רמת אמון גבוהה יותר של המטופל במטפל, כך גם יהיה המטופל פתוח יותר למטפל. וככל שהמטופל פתוח יותר למטפל, כך יש סיכוי גבוה יותר שהוא יקלוט לתוכו, ללא מילים, חלק מהאיכויות שהתפתחו והתחזקו במשך השנים אצל המטפל.
מטפל שהוא מטבעו אופטימי ושמח, ישרה תכונות אלה, לפחות באופן זמני, על מטופליו.
מטפל שהוא מטבעו בעל שקט פנימי עמוק, ישרה על מטופליו תחושה של רוגע. זה נכון גם לכל תכונה או איכות אחרת שנמצאת בצורה מספיק חזקה בהילה של המטפל.
חשוב לזכור שהמטופל עלול לקלוט מהמטפל גם דברים שליליים, ולכן יש חשיבות רבה לכך שהמטפל יגיע לטיפול כשהוא מצד אחד מחובר לכמה שיותר איכויות, ומצד שני נושא איתו כמה שפחות דברים שליליים שפוגעים בבריאות כגון כעסים, עצבנות, ביקורתיות, פחד, שנאה, חוסר סבלנות וכו’.
בונוסים
במסגרת תהליך כזה של טיפול, יכולים לקרות לפחות עוד שני תהליכים יפהפיים נוספים עם ערך מוסף:
- לא רק המטופל קולט מהמטפל, אלא גם המטפל יכול לקלוט את האיכויות הבולטות שיש למטופל, ולחזק אותן בתוך עצמו.
אין אדם שלא נושא איתו איכויות כלשהן. וכל מפגש קרוב בין שני אנשים, כמו מפגש כזה הקורה בין מטפל ומטופל, יכול לאפשר חיזוק הדדי של אותן איכויות, אם יש לכך את המודעות, כוונה נכונה ואווירה מתאימה.
- לפעמים בזמן הטיפול נוצרת אווירה כה נקיה, עדינה ומזמינה, שהיא גורמת לכך שכוחות ריפוי אנרגטיים מהעולמות הבלתי נראים יצטרפו לתהליך. כאשר זה קורה, זוכים גם המטפל וגם המטופל לשרות תחת השפעה בעלת תכונות של עידון, ניקוי וריפוי, השפעה שעוזרת לחזק אצל שניהם דברים חיוביים ורצויים ולנקות דברים שאינם רצויים. ניתן לחוש בכך בעיקר בטיפולי הילינג, ולפעמים זוהי ממש “חגיגה” אנרגטית עם תחושה של ניקיון, זיכוך והתעלות, ללא כל צורך במילים והסברים.
חוקי המדינה מחייבים אותנו, המטפלים, לגבות מהמטופלים מס ערך מוסף על התשלום שהם משלמים. אך מצד שני, המקצוע בו בחרנו מאפשר לנו להעניק למטופלינו טיפולים עם ערך מוסף שלא יסולא בפז. זה לא תמיד קורה ולא תמיד זה אפשרי. אך כאשר זה קורה, עשוי המטופל להרגיש תחושות נפלאות, של ניקיון, רוגע, שקט פנימי, בהירות, אופטימיות וידיעה פנימית שכך בעצם היו החיים צריכים להיות. במקרים רבים גם המטפל שותף לתחושות אלה, וביחד כולם יוצאים מרוויחים – המטופל, המטפל, הפלנטה ואולי אף הבריאה כולה.
………………………………………………………………………………………………………….