פורסם לראשונה ב-11.7.2014
הנושא הפעם הוא בעיה חמקמקה, מורכבת ומאתגרת, שאנחנו נתקלים בה שוב ושוב.
הדברים כתובים כאן בלשון זכר, אך הם נכונים לשני המינים.
השתלשלות האירועים יכולה להתפתח במספר תסריטים.
להלן דוגמא אופיינית:
סצינת הפתיחה:
אדם מרגיש סימפטומים כלשהם, או מגלה גוש שהתפתח בגוף והולך לרופא המשפחה. הרופא לא לגמרי בטוח מה הבעיה, אך לשם ביטחון הוא רושם למטופל אנטיביוטיקה.
בהמשך הבדיקות מסתבר שזה גידול מסוג אדנו-קרצינומה וממליצים על ניתוח וטיפול כימי.
תסריט א’:
המטופל מגיע אלינו לאחר שלקח אנטיביוטיקה ולפני שהתחיל טיפולים אחרים.
מסתבר שמדובר בגידול שהיה כבר בתהליך פירוק ע”י חיידקי שחפת, אך האנטיביוטיקה הרגה את החיידקים ואין לגוף אפשרות להמשיך את תהליך הפירוק הטבעי.
תסריט א’-1:
הוא מחליט לעשות טיפול אצלנו ללא טיפול ברפואה המקובלת.
אין לנו אפשרות להעלים את הגידול, אך אנחנו עוזרים לו למנוע השפעות חוזרות של הקונפליקט. הגידול נשאר שפיר, ואם הוא לא מפריע מיכנית או אסתטית, המטופל יכול להמשיך לחיות איתו ללא בעיות עוד שנים רבות.
תסריט א’-2:
לאחר התלבטויות הוא בוחר לעשות את הטיפולים הקונבנציונליים. מספר חודשים לאחר מכן הוא מגיע אלינו עם סיבוכים כגון אלה המפורטים בתסריט ב’.
תסריט ב’:
המטופל מגיע אלינו מספר חודשים לאחר שעבר ניתוח וטיפול כימי או ביולוגי. במשך מספר שבועות או מספר חודשים לאחר הטיפולים היתה לו תקופה רגועה יחסית, ללא סימפטומים מיוחדים, ואז החלו להופיע סימפטומים חדשים והתגלו פתאום “גרורות” או גידולים חדשים בנאדיות הריאה (פחד מוות), ו/או בעצמות (ירידת ערך עצמי חזקה), ו/או בפריטוניאום (קונפליקט של התקפה על אזור הבטן כתוצאה מהניתוח או הכימו), ו/או באבוביות הכליה (סכנה קיומית, או קונפליקט של אשפוז) וכן הלאה.
הוא מתלבט עכשיו אם לחזור לטיפולים של הרפואה המקובלת, או לנסות רק רפואה הוליסטית או גם וגם.
תסריט ב’-1:
הוא מחליט לנסות אותנו, ללא הרפואה המקובלת.
מתחילים תהליכי ריפוי טובים, אך חלקם באופן טבעי מלווים בסימפטומים לא נעימים של כאבים, או דימום, או הפרשות שונות, עייפות, חולשה וכו’. זה מערער את אמונו בטיפול ההוליסטי, וכשנוספים לכך גם לחצים חזקים של קרובים וחברים הוא מחליט לחזור לטיפולים הקונבנציונליים.
תסריט ב’-2:
הוא מחליט לעשות טיפולים אצלנו במקביל לטיפולים של הרפואה המקובלת.
בחלק מהסיבוכים שהתפתחו לפני כן מתחיל להיות שיפור, עם סימפטומים אופייניים של ריפוי לפי הרפואה החדשה. כדי להיות בטוח שהוא בכיוון הנכון, הוא עושה עוד בדיקות, והתוצאות לפי הפירוש הרפואי המקובל גורמות לו לפחדים מחודשים, נסיגה בתהליכי הריפוי והחלטה ללכת על טיפולים קונבנציונליים אגרסיביים יותר.
וכך, כדור השלג מתגלגל במדרון ונעשה קשה יותר ויותר לעצור אותו.
סיבוך גורם לטיפול נוסף שגורם לסיבוך נוסף וכן הלא, ועלולים להתפתח תסריטים חדשים שנעשים קשים יותר ויותר.
מחפשים קרש הצלה
בחלק לא מבוטל של המקרים, החולה מגיע אלינו כבר לאחר שעבר ניתוח או מספר ניתוחים + טיפול כימי או מספר טיפולים כימיים ואולי גם הקרנות. אחרי חלק מהטיפולים הוא נמצא נקי מסרטן, אך תמיד זה חוזר שוב – לפעמים אחרי שנים, לפעמים אחרי חודשים ולפעמים אחרי שבועות.
כבר אין לו כוח לעבור טיפולים אגרסיביים נוספים והוא או בני משפחתו מחפשים כל פתרון אפשרי אחר.
זהו מצב מתסכל ומלא כאב, וברור למטופל שאין אנו יכולים להבטיח לו הצלחה בריפוי.
כדי להתרפא, צריך המטופל, במרבית המקרים האלה, לעבור שינוי משמעותי במערכת האמונות והתפיסות שלו, ולא תמיד יש לו את הזמן או הכוחות הדרושים לכך.
אך גם בתוך הקושי, הכאב והתסכול הזה, קורים לעתים תהליכים מלאי השראה ויופי, כשהחולה מצליח להשתחרר מכעסים שישבו בו שנים רבות, לומד לסלוח לעצמו ולאחרים, מצליח להתחבר לעצמו לאחר שנים רבות בהן הזניח את חייו הפנימיים, לומד לראות ולהעריך את התכונות הטובות של עצמו ושל הקרובים אליו ונעשה פתוח יותר לאהבה ולרוך.
זהו לפעמים תהליך מרוכז ומדהים של התפתחות אישית אמיתית.
במקרים אלה, גם אם החולה נפטר לאחר מספר חודשים בהם ליווינו אותו, אנחנו יודעים שגם אם לא הצלחנו לעזור לו להתרפא פיזית, כן עזרנו לו להיפטר מדברים מכבידים, לפתור קונפליקטים ישנים ולהכניס לחייו עוד איכויות מעודנות שהיה זקוק להן. בכך עזרנו כנראה גם לנשמתו לצאת להמשך דרכה ממקום טוב ומעודן יותר ועם עוצמה רבה יותר.
במקביל למסע שעובר המטופל, עוברים גם בני משפחתו הקרובים תהליכים מאתגרים, ולפעמים מה שקורה להם עשוי להיות בעל ערך מוסף נפלא לחייהם. גם הם מתמודדים עם מצבים קשים, ואם הם ניגשים לזה ממקום של הבנה ומודעות, גם הם עשויים לגלות יותר את עצמם ואת בני משפחתם, ולאפשר יותר מקום בחייהם לאיכויות כמו סבלנות וסובלנות, אכפתיות, סליחה, אהבה, חום אנושי ועוד ועוד.
מסקנות
שוב ושוב ניתן לראות עד כמה חשוב לדעת ולהבין מספיק מוקדם בחיים את הקשר בין הגוף לנפש, ואת העובדה שסילוקו של גידול או סימפטום פיזי אחר בדרכים פיזיות אינו מספיק לפתרון אמיתי של הבעיה.
הידע של הרפואה החדשה מאפשר לנו להבין בצורה מדוייקת את הגורמים לכמעט כל מחלה. דרך ידיעה והבנה זו ניתן לראות שהגוף למעשה מאותת לנו ומצביע באמצעות הסימפטומים על הכיוון בו אנחנו צריכים למקד את העבודה הפנימית שלנו של התפתחות אישית.
אם מוסיפים לכך גם ידע נוסף הקשור למשמעות החיים, מתקבלת בהירות רבה יותר אצל האדם לגבי הדברים שבאמת חשובים בחייו, וכך נעשה בד”כ קל יותר לפתור קונפליקטים או למנוע מלכתחילה את התפתחותם.
המסקנה המתבקשת מכל זה היא עתיקה וידועה: חינוך והקניית הידע הנכון מגיל צעיר ככל האפשר.
הויכוח העיקרי הוא כמובן סביב השאלה מהו הידע הנכון? או מהי הדרך הנכונה?
במציאות של ימינו, בתקופה זו של שינויים מואצים ודרמטיים, כל אחד אמור להיות אחראי לחייו ולמצוא ולהחליט בעצמו מה הכי נכון לגביו.
……………………………………………………………………………………………………
הערה:
כותב מאמר זה אינו רופא, והמידע שכאן אינו מהווה המלצות או התוויות רפואיות.
בכל מקרה יש לפנות לרופא מוסמך.