טיפ מס’ 217: מרקרים לסרטן

מרקרים לסרטן

אחת הדרכים העיקריות של הרופאים לעקוב אחרי מצבו של חולה סרטן היא בדיקת רמתם של חומרים שונים בדם המהווים מבחינת הרפואה סמנים (מרקרים). עליה של רמת המרקרים בדם מפורשת בד”כ ע”י הרופאים כהחמרה בפעילות הסרטנית, וירידה ברמת המרקרים בדם מפורשת כשיפור במצב.

גישה זו של הרפואה גרמה למצב בו רבים מחולי הסרטן נמצאים במתח כל פעם לפני בדיקת המרקרים, ואצל רבים מהחולים מצב הרוח עולה או יורד בהתאם למצב המרקרים.

נושא זה של מרקרים לסרטן אינו פשוט, ובמקרים רבים הוא רחוק מלהיות חד משמעי.טיפ זה מתייחס לשני סוגים של מרקרים נפוצים ומטרתו היא בעיקר לעזור לחולים ולמחלימים להתייחס למרקרים בפרופורציות המתאימות.

 

מהם מרקרים לסרטן (Tumor Markers)?

באופן כללי ההגדרה הרפואית היא, שסמנים לסרטן הם סמנים ביולוגיים הנמצאים בדם, בשתן או ברקמות גוף שונות, ואשר שיעורם עולה בנוכחותו של סרטן כלשהו.

במאמר של פרופ’ בן-עמי סלע באתר YNET משנת 2004 מוסבר כך:

“…סמנים סרטניים הם ברובם גליקופרוטאינים הספציפיים לרקמות סרטניות שונות, אשר מופרשים או “מתקלפים” מן הממברנות של התאים הסרטניים, וניתן לזהותם בנסיוב הדם הנבדק בעזרת נוגדנים חד שבטיים. בנקודת זמן זו עיקר השימוש הקליני במדידת הרמה של סמנים סרטניים בדם, הוא לנטר את תגובת הרקמה הסרטנית לטיפול הניתן לחולה, הקרנות, כימותרפיה וכו’, וכן לעזור בגילוי מצב של הופעה מחדש של הגידול הסרטני (relapse) לאחר תקופת רמיסיה, בעקבות טיפול שהביא לצמצום או “העלמת” הגידול. מסתבר שבין שבעת סמני הסרטן העיקריים המשמשים בשגרת הרפואה, רק PSA שנקרא prostate specific antigen מקובל כרגיש וסגולי במידה כזאת, שניתן להשתמש בו בסריקה אוכלוסייתית לגילוי סרטן הערמונית בקרב גברים בשנות ה-50 או ה-60 לחייהם. ששת הסמנים האחרים, טובים בעיקר למעקב אחר יעילות הטיפולים בחולי סרטן, שהרי ככל שהגידול הסרטני גדול יותר, ריכוז הסמן הסרטני הרלבנטי יהיה גבוה יותר, בהיותו כאמור מופרש מתאי הסרטן…”

הערה: מאז שנכתב המאמר הנ”ל התגלו סמנים נוספים לגידולים סרטניים.

רשימה של עיקר הסמנים בהם משתמשת כיום הרפואה ניתן למצוא בקישור הזה: List of Commonly used Markers

במאמר של ד”ר ערן שרון באתר “הארץ” מ-26.2.2012 נכתב, בין היתר, כך:

“…סמנים לסרטן זוהו כקבוצה של חלבונים המיוצרים על ידי הגוף כמענה לסרטן או מיוצרים על ידי הגידולים עצמם. אולם לא רק. ניתן למצוא סמנים ברמות נמוכות ולעתים אף מוגברות גם באוכלוסייה בריאה. גילוי הסמנים מתאפשר בבדיקת דם פשוטה. חלק מסמני הסרטן ניתן לזהות גם בנוזלי גוף אחרים כגון שתן.

התלהבות החוקרים לאבחן סרטן שד באמצעות בדיקת דם פשוטה, על ידי סמני סרטן בדם, ואולי אף להגיע לאבחנה בשלב המאוד מוקדם של הסרטן, עדיין לא הוכיחה את עצמה. למרות מספר רב של מחקרים, עדיין חוקרים רבים ממשיכים לחפש סמנים שאפשר יהיה לסמוך על דיוקם ומשמעותם. כאמור, אותם חלבונים יכולים להימצא ברמות גבוהות גם במצבים בהם אין סרטן כלל, או לחלופין ברמות תקינות לחלוטין בדמן של נשים שסובלות מסרטן שד. סמני סרטן ניתן לראות ברמות גבוהות לעתים גם במצבים שפירים, ואף בסוגי סרטן השונים מסרטן השד וכן במחלות אחרות ללא ממאירות. לכן, האגודה האמריקאית לאונקולוגיה לא ממליצה על בדיקת סמני סרטן בדם כאמצעי אבחנתי לגילוי מוקדם של סרטן…”

הסמנים לגידולים הם אנטיגנים, בד”כ גליקופרוטאינים.אנטיגן לפי ההגדרה באתר אינפומד הוא: חלבון המזוהה כחומר זר על-ידי מערכת החיסון, שמייצרת נוגדן כדי להילחם בו.

גליקופרוטאין הוא תרכובת הבנויה מחלבון משולב עם סוכר.

 

הסמן CA 125

אנטיגן זה משמש ברפואה בעיקר כסמן לסרטן שחלות.

בדיקת סמן זה אינה אמינה ואינה חד-משמעית, מכיוון שה-CA 125 מיוצר לא רק ע”י תאים סרטניים אלא גם ע”י תאים רגילים.

לחלק מהנשים יש באופן טבעי רמה גבוהה של CA 125.

במקרים רבים, רמת ה-CA 125 בדם עולה כתוצאה מדלקת או גירוי של רקמות בבטן, או מצבים כגון מיומות ברחם, אנדומטריוזיס, מחלות כבד או מחלות דלקתיות באגן.

מצד שני אצל 20-10% מהנשים עם סרטן השחלות, רמת ה-CA 125 בזמן אבחון הסרטן היא נורמלית.

מחקר אחד מצא שאצל חולות סרטן שחלות בשלב-1, רק אצל פחות ממחצית הנבדקות נמצאה רמה לא תקינה של CA 125.

ניתן לקרוא פרטים על כך במאמר Special Report: Tumor Marker CA 125

להלן מה שנכתב באתר אינפומד על בדיקת הסמן CA 125:

“בבדיקה זו בודקים את הנוכחות של נוגדן בנסיוב כנגד אנטיגן הקיים על חלק מתאים סרטניים המכונה CA-125. סמן זה חיובי בעיקר בנשים עם סרטן השחלות, אבל יכול להיות חיובי גם בנשים שאין להן כלל גידול ממאיר. תשובה חיובית שגויה מתקבלת בנשים לפני גיל המעבר בשכיחות גבוהה יותר מאשר בנשים לאחר גיל המעבר, ועל כן לעולם אין לקבוע נוכחות גידול ממאיר רק על סמך תוצאת בדיקה זו. מלבד זאת, ב 20% מהנשים עם גידול ממאיר של השחלות מתקבלת תשובה שלילית שגויה, כלומר תשובה שלילית בנוכחות גידול ממאיר בשחלות. הרגישות והסגוליות של בדיקה זו נמוכות ועל כן התפקיד העיקרי של בדיקת סמן זה כיום היא מעקב אחר הצלחת הטיפול בנשים עם סרטן השחלות.”

 

PSA (Prostate Specific Antigen)

ה-PSA (ראשי תיבות של  Prostate Specific Antigen) הוא גליקופרוטאין שתפקידו העיקרי אצל הגבר הוא לשמור את נוזל הזרע במצב נוזלי כזה שיאפשר בצורה המיטבית את הגעת הזרעונים לביצית.

ברפואה החלו להשתמש ב-PSA כסמן אמין יחסית לגידולים בערמונית, אך במשך הזמן הסתבר שלא ניתן להסתמך על סמן זה.

ה-PSA מיוצר בעיקר בבלוטת הערמונית אך לא רק שם. גם כאשר מנתחים ומוציאים את בלוטת הערמונית עלולה להיות עליה ברמת ה-PSA בדם, כי איברים אחרים יכולים לייצרו, כשהעיקרי בהם הוא הכבד.

יותר ממחצית הגברים אשר יימצא אצלם PSA גבוה לא יאובחנו כבעלי ערמונית מוגדלת.

לעומת זאת, ישנם מקרים רבים בהם רמת ה-PSA בדם תקינה, אך בביופסיה של בלוטת הערמונית מוצאים תאים סרטניים.

דוגמת דם שתילקח מאדם אחד ותיבדק במעבדות שונות תראה בד”כ הבדלים גדולים למדי בתוצאות.

ישנן תרופות אשר מורידות את רמת ה-PSA בדם וישנן אחרות המעלות את רמתו.

גם כאשר רמת ה-PSA בדם עולה לרמות גבוהות מאד (אפילו פי 20 מהנורמה) – אין זה סימן מובהק לסכנה.

חשוב לדעת שה-PSA נחשב כיום כסמן מאד לא אמין לסרטן ערמונית ואסור להסתמך על רמתו בדם כאל מדד המראה שיפור או החמרה במצב.

בכל מקרה חשוב לא להיבהל מתוצאות בדיקת דם המראה רמה גבוהה של PSA, אלא לנהוג בשיקול דעת ולהיעזר בהסברים המופיעים במאמר זה.

לפי הרפואה החדשה, הקונפליקט שגורם להתפתחות בערמונית הוא קונפליקט של פוריות. במקרים רבים הקונפליקט הוא סוג של פגיעה בתחושת הגבריות.

לכן, עליה ברמת ה-PSA בדם מצביעה במקרים רבים (אך לא תמיד) על כך שהגוף מנסה להגביר את פוריות הגבר.

 

PSA אצל נשים – מידע מעניין (שקשור לנושא טיפ זה רק בעקיפין)

גם אצל נשים ניתן למצוא את ה-PSA.

את הריכוז הכי גבוה מוצאים בנוזל השפיכה אצל נשים בזמן אורגזמה. ריכוז זה דומה לריכוז ה-PSA בנוזל הזרע אצל גברים.

מלבד הנ”ל, את ריכוזי PSA הגבוהים ביותר בנוזל ביולוגי אצל נשים ניתן לגלות בחלב ובנוזל מי השפיר.  ריכוזים נמוכים של PSA זוהו גם ברירית הרחם. PSA  התגלה גם בריכוזים שונים בנסיוב של נשים עם סרטן השד, הריאות והרחם, וכן במספר מקרים עם סרטן כליות.

מקור הייצור העיקרי של ה-PSA אצל נשים הם כנראה בלוטות שנקראו בעבר בלוטות סקין (על שם הרופא שגילה אותן) ומשנת 2002 שונה שמן באופן רשמי לבלוטות פרוסטטה (ערמונית).

בלוטות אלה יושבות על הקיר הקדמי של הנרתיק, מסביב לפתח השופכה.

ישנן עוד מספר רקמות המייצרות את ה-PSA.

 

לסיכום:

מכיוון שלא ניתן לסמוך בצורה חד משמעית על לפחות חלק מהמרקרים לסרטן, מומלץ לכל חולה סרטן ללמוד את המגבלות של המרקרים הספציפיים שבודקים אצלו ולהכיר מרקרים אלה בצורה שתאפשר לו להשתחרר מההשפעות השליליות שיש הרבה פעמים בעת קבלת תוצאות הבדיקות.

לפני מספר שני היתה לי מטופלת אשר אובחנה עם סרטן שד, למרות שלא היה ברור כלל אם באמת היה לה סרטן. היא הגיעה אלי לפני שעשתה טיפולים כימותרפיים ועברה אצלי מספר טיפולים שכללו הילינג, ייעוץ תזונתי ועיצות שונות לפי ההבנות של הרפואה החדשה.

לטיפול האחרון היא הגיעה עם דף תוצאות בדיקות דם שעשתה בקופ”ח, והכותרת בראש הדף באותיות מודגשות היתה: PANIC RESULTS.

בסוף אותו טיפול היא אמרה לי במילים אלה, פחות או יותר:

“תראה, אני מאמינה בגישה שלך, אני מרגישה הרבה יותר טוב בעקבות הטיפולים אצלך, אבל המצב הוא כזה, שיהיה לי יותר קל להתמודד עם הכימותרפיה מאשר עם הלחצים שיש עלי מצד הרופאים ומצדו של בעלי”… 

 

פורסם לראשונה ב-8.1.2017
עידן סער

  …………………………………………………………………………………………..

הערה: כותב מאמר זה אינו רופא, והמידע שכאן אינו מהווה המלצות או התוויות רפואיות.
בכל מקרה יש לפנות לרופא מוסמך.

עגלת קניות
GNM - ישראל

הירשמו לניוזלטר* שלנו וקבלו במתנה, ללא עלות,
את סדרת הסרטונים:

 

מחלה זה משהו אחר

סדרת 8 הסרטונים הקצרים הללו, מציגה את חמשת החוקים הביולוגיים הטבעיים של הרפואה החדשה(GHk/GNM). במהלך צפייה בת שעה תוכלו לקבל מושג כללי ראשוני על נקודת מבט חדשה זו המסבירה בריאות וחולי בדרך חדשנית ומראה כי מחלות מכל הסוגים מתחילות כתגובה להלם המהווה קונפליקט ומתנהלות בדרך ברורה והגיונית המאפשרת החלמה כפי שהתכוון הטבע.

הירשמו – קבלו – צפו – והשכילו!

* ניתן להסיר עצמך מתפוצת הניוזלטר בכל שלב בהמשך.
×
דילוג לתוכן